Feitelijk samenwonen en kinderen

Gepubliceerd op 16 maart 2023 om 14:30

Samenwonenden met kinderen

 

Met het stranden van meer en meer relaties en huwelijken, komen er steeds meer kinderen terecht in gebroken gezinnen. Alhoewel een ouderschapsplan verplicht wordt meegenomen in een echtscheidingsovereenkomst, is er in België nog geen wet die dit verplicht bij feitelijk samenwonenden. Feitelijk samenwonenden kunnen dus zonder veel futiliteiten de relatie snel beëindigen. Maar hoe zit dit dan als er kinderen in het spel zijn? Wie gaat welke rol opnemen en wie is verantwoordelijk voor welk aspect? Hoe creëren we duidelijkheid en regelmaat voor de kinderen?

Onderlinge afspraken maken

Officieel is er nu nog geen wettelijk kader dat een overeenkomst bij feitelijk samenwonenden verplicht. Jullie kunnen dus onderling afspraken maken en zolang die samen worden gedragen zal dat geen problemen opleveren. Op het moment dat afspraken niet worden nagekomen of wanneer er afspraken veranderd worden, kan dit wel tot onenigheid leiden en dat is in niemands belang. Zeker niet in het belang van eventuele kinderen.

Afspraken maken met een erkende bemiddelaar

In mijn praktijk zie ik vaker cliënten die duidelijk nadenken over welke afspraken zij willen maken om het voor hen en hun kind(eren) duidelijker en gemakkelijker te maken. Al dan niet met een overeenkomst die gehomologeerd wordt door een rechter of met een akte ondertekent bij een notaris. Een relatie kan weliswaar eindigen, maar het ouderschap blijft altijd bestaan. Ouders blijf je immers voor het leven. Het is dan vooral in het belang van de kinderen dat jullie samen goede afspraken maken.

Wat komt er in een ouderschapsplan te staan

In onze praktijk maken we met jullie een ouderschapsplan. Hierin staat alles dat voor jullie en jullie kind(eren) van belang is. Voorbeelden van zulke belangrijke keuzes kunnen zijn:

  • Hoe wordt het ouderlijk gezag ingekleed?
  • Bij wie of waar gaan de kinderen wonen?
  • Hoe worden keuzes gemaakt op medisch-, religieus- of opleidingsgebied?
  • Hoe worden de financiële zaken geregeld?

Maar ook afspraken over de opvoeding of hoe dat de communicatie gaat plaatsvinden kunnen in dit plan beschreven worden.

Belangrijk is dat er duidelijkheid en regelmaat wordt gecreëerd. Voor jullie EN voor jullie kind(eren).

 

Afspraak maken

Willen jullie ook regelmaat en duidelijkheid voor jullie en jullie kind(eren)? Hebben jullie vragen en willen jullie ook tot een gezamenlijke overeenkomst komen? Bel voor informatie of het maken van een afspraak met 0472843617 of mail naar bemiddelingniessen@gmail.com. We helpen jullie graag verder! Samen tot een vreedzame oplossing!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.